Om oss

Bengtsfors Bokhandel har funnits sedan 1930-talet. Den startade som en filial till Hallmans i Uddevalla.
Efter det har det varit några ägare på vägen fram tills oktober 2018 då Marie Leander plötsligt från ingenstans bestämde sig för att köpa en bokhandel.
Det var många som skakade på huvudet och tyckte att det var nog något av det dummaste man kunde göra affärsmässigt nuförtiden.
Men envis som hon är, den där Marie, så fullföljde hon det tokiga projektet och blev ny ägare till Bengtsfors Bok & Pappershandel i oktober 2018.
Maries egentliga profession är förskollärare, men nu ville hon göra något annat och det kan man ju verkligen säga att det blev. Utan någon egentligen introduktion i bokhandelsvärlden så blev det en ganska tuff start med massor av saker som plötsligt från en dag till en annan bara skulle kunnas.
Men med god hjälp från bland annat bokhandlarkollegan i Åmål och även leverantörer och andra man stött på i branschen så har kunskapsbanken byggts upp. Men än finns mycket att lära.

Marie är den som jobbar mest i butiken. Men hon har väldigt god hjälp av Lena som oftast jobbar på måndagar och en del andra dagar när det behövs.
En annan som ibland dyker upp i butiken är Maries man Pär. Han agerar mest vaktmästare och fraktar tomkartonger till återvinningen, men ibland händer det att ni träffar Pär i butiken. Men helst befinner han sig i skogen, där man ofta kan hitta honom i en skotare eller med en motorsåg i händerna.


Vem är Marie?

Marie är en Hallänning som är född 1967. Uppvuxen i olika delar av Halmstad kommun.
Gift med Pär och har två vuxna barn.
Utbildad förskollärare, nästan färdig elekroingenjör ( en utlandsflytt kom i vägen)
Bostadsresan från Halmstad till Bengtsfors ser ut såhär Halmstad – Vänersborg – Väne-Ryr – Geneve – Peking – Houston – Kiel – Göteborg – Bengtsfors
Under utlandsåren, som varade i 15 år så började jag intressera mig mer och mer för fotografering. Jag har gått en del kurser och gjort en del fotoresor. Bland annat har jag tältat i vildmarken i Alaska för att fotografera Grizzlybjörnar. Det har blivit några utställningar och föreläsningar under åren.
En sak som jag brinner mycket för är välgörenhetsorganisationen Mercy Ships. Jag jobbade som administrativ volontär för dem under flera år innan bokhandeln tog lite för mycket av tiden. Men får jag chansen så hoppar jag in och gör någon punktinsats.
Mina fotouppdrag just nu består mest av att fotografera Camp Dalslands alla event. Det har blivit några bilder på atleter under åren.